Skriv ut den här sidan

För remittenter

Välkommen att remittera patienter med misstänkt eller konstaterad artritsjukdom.

Exempel på inflammatorisk artritsjukdom är:

  • ledgångsreumatism
  • spondartrit
  • psoriasisartrit
  • ankyloserande spondylit

Innan remiss skickas var vänlig utför basal utredning (prover, röntgen) enligt viss.nu. Notera särskilt att vid frågeställning ledgångsreumatism ska anti-CCP vara kontrollerat. Vid frågeställning inflammatorisk ryggsjukdom ska MR SI-leder och ländrygg vara utförd.

Sjögrens syndrom, inflammatorisk systemsjukdom och vaskulit utreds på Karolinska universitetssjukhuset.

Patienter med överrörliga leder utreds inte, rekommenderas kontakt med fysioterapi. Om patienten har generaliserat smärttillstånd utan tecken på inflammation i leder eller rygg rekommenderas kontakt med smärtmottagning.

Vi använder journalsystemet TakeCare och tar gärna emot remisser där. Du som inte har TakeCare är välkommen att skicka remissen till oss via post. I remissen ska du hänvisa till din utredning som du gjort utifrån viss.nu.

När vi fått remissen

Vi erbjuder drop-in tider via brev eller telefon för patienter som skickas till oss på remiss. I vissa fall kan vår bedömning resultera i råd om kompletterande utredning.

Forskningsstudier

För att få mer kunskap om artritsjukdomar erbjuder vi patienter att vara med i forskningsstudier som genomförs med Karolinska Institutet.