För unga vuxna

Här hittar du som är 18-25 år, och som lever med ledgångsreumatism eller juvenil artrit, information om vilken hjälp du kan få hos oss.

Vårt mål är att du ska må så bra som möjligt och kunna leva det liv som du vill. På Centrum för reumatologi har du tillgång till ett helt team, om och när du behöver det. 

Vi är nyfikna på:

  • Vilka förväntningar och frågor du har
  • Hur dina behov ser ut just nu
  • Vad du behöver för att kunna leva det liv som du vill
  • Vad du behöver för att kunna nå dina drömmar
  • Hur dina mål ser ut
  • Vad du tänker att vi kan göra tillsammans

Om du vill delar vi gärna med oss av våra erfarenheter och kunskap. Vi utgår från dig och dina önskemål, och tillsammans lägger vi upp en plan för att du ska komma vidare mot dina mål och det som är viktigt för dig. 

Det här kan vi hjälpa dig med

På Akademiskt specialistcentrum arbetar vi i team. Här är några av de medarbetare som du kan träffa när du kommer hit. 

Läkare

Som läkare har jag det huvudsakliga medicinska ansvaret för din reumatiska sjukdom. Mitt mål är att vi tillsammans ska hitta en behandling som gör att du mår så bra som möjligt.

Sjuksköterska

Som sjuksköterska har jag flera olika arbetsuppgifter. Det är bland annat mig du möter om du kommer till mottagningen för att få dropp eller om du ska starta en ny behandling och behöver information eller en demonstration av hur du tar ditt läkemedel. Jag finns även tillgänglig för rådgivning på telefon och 1177.

Undersköterska

Min roll som undersköterska är att stötta dig och din familj om ni har frågor om mottagningen eller behöver kontakt med teamet.

Fysioterapeut

Som fysioterapeut bollar jag gärna tankar och idéer om fysisk aktivitet med dig, för att på bästa sätt kunna stötta dig att nå dina mål, stora som små. Vi har ingen egen rehabilitering med gym eller bassäng, men jag kan hjälpa dig vidare efter dina behov.

Arbetsterapeut

Får du ont i händerna när du skriver eller vaknar av smärta på natten? Jag som arbetsterapeut kan ge råd och hjälpa dig med strategier, som kan underlätta din vardag. Det kan till exempel gälla ergonomi, hjälpmedel eller handledsstöd.

Kurator

Som kurator finns jag här för dig om du behöver någon utomstående att prata med. Till exempel om du har funderingar inför framtiden, kring utbildning eller att flytta hemifrån. Jag kan även ge råd inför kontakt med myndigheter, till exempel Försäkringskassan, och om vilka ersättningar du kan ha rätt till.

Så kommer du till oss

Du kan bli remitterad till oss från en reumatolog eller annan läkare. Men du kan också skicka en egen begäran om vård till oss. 

När det är dags för ett första besök får du en kallelse till oss. Vi utgår från den planering som gjordes vid ditt sista besök tillsammans med din tidigare reumatolog.

Kontakt

Du når oss enklast via appen Alltid öppet, 1177.se Vårdguidens e-tjänster eller telefon 08-123 676 50 för råd och information.

Vi är tillgängliga för fysiska besök, videobesök eller telefon – allt utifrån vad som passar dig. Vi är även tillgängliga via Alltid öppet-appen, ladda gärna ner den redan nu.

Välkommen till oss!

Egen begäran om vård (egenremiss)

Du bör i första hand vända dig till din vårdcentral för bedömning av dina besvär. Kommer din läkare fram till att du behöver vård hos oss så kan denne remittera dig till oss. 

Du kan också fylla i en egen begäran om vård via ett formulär på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Så här gör du: 

  1. Logga in på 1177.se med din e-legitimation. Väl inloggad är du på din egen profil.
  2. I mitten på sidan, halvvägs ner, finns en länk där det står "Mottagningar- Hitta och lägg till" - klicka på den länken.
  3. I sökfältet, skriv in "Centrum för reumatologi". Du får nu upp Centrum för reumatologi som en träff nedanför sökfältet.
  4. Klicka på sökträffen så hamnar du på vår sida på 1177:s e-tjänster.
  5. Klicka på ”Egen vårdbegäran (Egenremiss)”.
  6. Fyll i formuläret och klicka på ”Skicka”.

Har du inte tillgång till 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du ringa till oss på telefon 08-123 676 50.