Provtagning

Här hittar du som är patient hos oss information om vilka prover vi brukar vilja att du tar inför behandling hos oss, samt var och hur du kan lämna prover.

Prover inför behandlingsstart

Inför start av behandling med biologiska läkemedel behöver vi veta att du inte har en pågående infektion. Därför har vi som rutin att prov för tuberkulos och hepatit tas innan behandlingsstart. 

Remiss för provtagning

Remisserna för dina prover är redan skapade elektroniskt. Därför behöver du bara ta med dig legitimation till provtagningen. 

Vi lägger automatiskt in nya provtagningsremisser inom det intervall
som angivits vid din senaste kontakt med mottagningen. Du kan tyvärr inte se remisserna via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller i Alltid öppet-appen.

Inför att du ska lämna prov

Tänk på att inte gå och lämna prover om du är förkyld eller har andra symtom som kan vara virussjukdom som till exempel covid-19 . Vänta istället tills du har varit fri från förkylningssymtom i minst 48 timmar innan du går och lämnar prov. 

Du behöver inte vara fastande vid provtagningen om du inte fått
specifika instruktioner om det. Dock behöver du alltid ta med dig aktuell legitimation. 

Här kan du lämna prov

Vi samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet och Unilabs. Du kan välja vilken av deras enheter som helst för att lämna dina prover. 

Karolinska Universitetslaboratoriets provtagningsenheter - karolinska.se 

Unilabs provtagningsenheter - unilabs.se

För infektionskänsliga

Både Karolinska Universitetslaboratoriet och Unliabs erbjuder lösningar för infektionskänsliga patienter. Observera dock att de inte erbjuder prov för covid-19. 

Karolinska Universitetslaboratoriet

För att infektionskänsliga patienter ska kunna komma till Karolinska Universitetslaboratoriet och känna sig trygga med att inte utsättas för smittrisk, har laboratoriet tidbokad provtagning på cirka 25 av sina enheter i Region Stockholm.

Du bokar tid för provtagning genom att ringa till Kundservice.

Telefon: 08-517 719 99

Telefontid: Vardagar 13-15, men du kan prova att ringa fram till 16.

Unilabs 

Du som är infektionskänslig kan kontakta Unilabs Kundtjänst för mer information. 

Telefon: 0771-40 77 40

Telefontid: vardagar 7.30-16.30

Gäller ej provtagning för covid-19. 

Svar på prover 

Svar på dina prover kommer till din vårdgivare hos oss, som bedömer provsvaret. Vi hör endast av oss till dig om provet visar på något avvikande.