Vi som jobbar här

Inom Akademiskt specialistcentrum arbetar vi i team. Här är några av de yrkeskategorier som du kan träffa när du kommer till oss på Centrum för reumatologi.

Yrkeskategorierna listas i bokstavsordning. Läs mer om vad de gör under respektive rubrik nedan. 

Arbetsterapeut

Känner du dig begränsad i vardagen på grund av smärta och svaghet i händerna? Vaknar du på natten av värk i händerna? Då kan du få hjälp hos arbetsterapeuten. 

Vi kan kartlägga vilka begränsningar du upplever, gå igenom handträning, diskutera hjälpmedel och prova ut ortos. Samt om balans gällande aktiviteter och att hantera fatigue (sjukdomsrelaterad trötthet). Tillsammans utformar vi strategier som får vardagen att fungera utifrån dina förutsättningar. 

Fysioterapeut

Fysioterapeut är det moderna namnet på sjukgymnast. Du träffar mig som fysioterapeut för bedömning av dina reumatiska besvär. Det kan hända att du får komma till mig i stället för din läkare för uppföljning.

Jag bollar jag gärna tankar och idéer om fysisk aktivitet med dig, för att på bästa sätt kunna stötta dig att nå dina mål, stora som små. Vi har inga egna lokaler för rehabiliteringsträning med gym eller bassäng, men jag kan hjälpa dig vidare efter dina behov.

Kurator

Som kurator träffar jag både dig som nyss fått besked om din sjukdom men även dig som haft din diagnos länge. Samtalet utgår från dig, dina behov och hur vi tillsammans kan hitta vägar så du kan leva det liv du vill leva. Behöver du råd om ekonomiska frågor och ersättningar hjälper jag dig gärna med information vart du kan vända dig.

Läkare

Som läkare har jag det huvudsakliga medicinska ansvaret för din reumatiska sjukdom. Mitt mål är att vi tillsammans ska hitta en behandling som gör att du mår så bra som möjligt.

Rehabkoordinator

Rehabkoordinatorn vägleder dig under din sjukskrivning för att din rehabilitering ska bli så bra som möjligt. Du som är patient hos oss och är sjukskriven kan få stöd av en rehabkoordinator. Läs mer under: För dig som är sjukskriven (länken öppnas i det här fönstret)

Sjuksköterska

Som sjuksköterska har jag flera olika arbetsuppgifter. Det är bland annat mig du möter om du kommer till mottagningen för att få dropp. Eller om du ska starta en ny behandling och behöver information eller en demonstration av hur du tar ditt läkemedel.

Det kan hända att du träffar mig för uppföljning i stället för din läkare. Jag finns även tillgänglig för rådgivning på telefon och via e-tjänsterna på 1177.se eller i appen Alltid öppet.

Undersköterska

Som undersköterska har jag en central funktion på mottagningen. Du kan exempelvis möta mig efter dina läkarbesök eller när vi tar prover. Jag ser även till att mottagningsrummen är i ordning, att varor och material beställs samt lägger upp schema och bokar in våra patienter.