Nya läkemedel ersätter Humira och Enbrel

Information till dig som får behandling med Humira (adalimumab) eller Enbrel (etanercept).

Du har mot din reumatiska sjukdom behandling med ett biologiskt läkemedel; Humira eller Enbrel. Dessa läkemedel har funnits i cirka 20 år. När ett läkemedel funnits så länge försvinner patenträtten för det läkemedelsföretag som har utvecklat och säljer preparatet.

Kopior, så kallade biosimilarer, har nu tagits fram av andra konkurrerande läkemedelsföretag. Studier har visat att biosimilarer har samma effekt och bieffekter som det ursprungliga originalläkemedlet. Priset är dock betydligt lägre för biosimilarer.

Region Stockholm rekommenderar nu att patienter som behandlas med de biologiska originalläkemedlen Humira respektive Enbrel ska byta till motsvarande biosimilarläkemedel från och med januari 2021.

Vad innebär det för dig som patient?

Nästa gång ditt recept ska förnyas kommer du att få förskrivet en biosimilar till ditt originalläkemedel. Biosimilarerna som förskrivs heter:

  • Imraldi
  • Amgevita
  • Idacio
  • Hyrimoz
  • Benepali

Biosimilaren är lika bra och välfungerande som ditt tidigare läkemedel. Det finns ingen medicinsk skillnad mellan dem. Om du av något särskilt skäl ändå inte vill eller kan byta till en biosimilar önskar vi att du hör av dig till oss innan receptet ska förnyas.

Läs noga injektionsinstruktionen i bipacksedeln för det läkemedel som är utskrivet till dig, då pennorna ser olika ut för de olika biosimilarerna. Behöver du ytterligare information kring injektionsteknik är du välkommen att höra av dig till mottagningen, så hjälper en sjuksköterska dig.

Frågor?

Har du funderingar eller frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Centrum för Reumatologi. Du kan välja att kontakta oss via 1177 Vårdguidens e-tjänster, per telefon eller via Alltid öppet-appen.