Hur ska jag göra med min medicin när jag vill bli gravid eller är gravid?

Här kan du läsa vad Karin Hellgren, överläkare i reumatologi, svarar på den frågan. Vill du hellre se filmen kan du göra det längre ner på den här sidan.

Jag heter Karin Hellgren och är överläkare i reumatologi.

Hur ska jag göra med min medicin när jag vill bli gravid eller är gravid?

Det här är en vanlig och viktig fråga jag ofta får. Generellt vill vi ge så lite mediciner som möjligt under en graviditet. Samtidigt är det viktigt att inte underbehandla dig med en reumatisk sjukdom, eftersom sannolikheten att det ska gå bra för dig och för ditt barn är så mycket högre om din sjukdom är lugn.

Så huvudregeln här är att du inte ska tänka att du ska sluta med din behandling när du vill bli eller precis har blivit gravid. Utan att du i stället tillsammans med din reumatolog kanske kan behöva justera eller inte justera din behandling så att den medicin du tar är säker under en graviditet.

Sen är det ju viktigt att vara ute i god tid så att du hinner diskutera din medicinering med din reumatolog helst innan du är gravid, så att vi hinner hitta den bästa medicinen för dig och din diagnos.

Vill du veta mer? Prata med din reumatolog. Du kan också läsa mer på reumatologicentrum.se.

Här kan du titta på filmen

Karin Hellgren, överläkare i reumatologi, svara på frågan om mediciner mot reumatisk sjukdom kan påverka graviditet.

Hur ska jag göra med min medicin när jag vill bli eller är gravid?

Användning av filmerna

Alla filmerna ägs av Akademiskt specialistcentrum och ligger öppet så att vem som helst kan titta på dem här på webbplatsen. Däremot får filmerna inte laddas ner och användas på annan plats utan tillstånd från oss.