vaccin_vaccination_foto_AdobeStock

Extra dos vaccin mot covid-19 för dig med reumatisk sjukdom

Du som får din antireumatiska behandling hos Centrum för reumatologi kommer att få erbjudande om en extra dos vaccin mot covid-19.

Det här gäller bara dig som är under 60 år. Är du över 60 år ska du redan ha fått möjlighet att boka en tredje dos enligt ordinarie rutiner. 

Du som är under 60 år och patient hos oss kommer att få ett SMS från Alltid öppet-appen när du kan boka din extra dos. Det gör du genom att logga in i appen. 

Du kan ta din extra dos tidigast två månader efter det att du tagit dos 2 av vaccinet mot covid-19. 

Särskilt intervall för Mabthera/Rixathon

För dig som får behandling med läkemedlet Mabthera/Rixathon, behöver det ha gått minst fyra månader sedan du fick det läkemedlet, innan du kan ta den extra dosen vaccin mot covid-19.

Du som får den behandlingen är välkommen att kontakta oss på Centrum för reumatologi för att planera in din extra dos. 

Du som inte har Alltid öppet

Har du inte tillgång till Alltid öppet-appen kan du skicka ett meddelande till oss på Centrum för reumatologi via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Där finns det en särskild ärendetyp för den extra dosen.

Har du inte tillgång till e-tjänsterna kan du ringa oss på telefon 08- 123 676 50.

Ny rekommendation

De flesta personer med reumatisk sjukdom har inte ökad risk att bli svårt sjuka i covid-19. Dock kan immunhämmande läkemedel göra att vaccinet mot covid-19 inte fungerar lika bra.

För att vara säker på att du som får immunhämmande behandling har tillräckligt skydd mot covid-19, bör du därför ta en extra dos vaccin. 

Det är Svensk Reumatologisk Förening som, i dialog med Folkhälsomyndigheten, kommit med den här rekommendationen. Den innebär att alla med reumatisk sjukdom och pågående behandling med immundämpande antireumatiska läkemedel, inklusive kortison, bör få en extra dos vaccin mot covid-19.

Frågor?

Har du frågor kring det här är du välkommen att kontakta oss på Centrum för reumatologi. Antingen via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller ring oss på telefon 08- 123 676 50.

Publicerad 2021-12-23

Frågor och svar om vaccinationer

Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna om vaccinationer för dig med inflammatorisk reumatisk sjukdom. 

Vaccination vid behandling med Mabthera/Rixathon

Vi har sammanställt en sida med information om vad du bör tänka på om du får behandling med Mabthera/Rixathon och ska vaccinera dig. 

Vaccination vid behandling med immunreglerande läkemedel

Vi har sammanställt en sida med information om vad du bör tänka på om du får immunreglerande behandling och ska vaccinera dig.